6/4/08

Ένα μικρόφωνο , παρακαλώ...!


Ασύρματα μικρόφωνα -σαν αυτά που φοράνε οι τραγουδιστές και οι παρουσιαστές της τηλεόρασης- απέκτησαν πρόσφατα οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί στην περιοχή της Washington στις Η.Π.Α. Μέσα κι έξω από κάθε σχολική αίθουσα υπάρχει αρκετός θόρυβος που συχνά εμποδίζει τους εκπαιδευτικούς να ακουστούν και τους μαθητές ν’ ακούσουν. Τα συγκεκριμένα μικρόφωνα είναι έτσι φτιαγμένα , ώστε να αυξάνουν την ένταση αλλά και την καθαρότητα της φωνής των δασκάλων.

Αν και παρόμοια μικρόφωνα έχουν από παλιά χρησιμοποιηθεί σε σχολεία που φοιτούν μαθητές με προβλήματα ακοής , είναι η πρώτη φορά που η χρήση τους επεκτείνεται και στις υπόλοιπες τάξεις.

Η διευθύντρια ενός Δημοτικού που χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα μικρόφωνα αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποφέρουν πλέον από λαρυγγίτιδα και ότι δεν κουράζουν τη φωνή τους τόσο όσο παλιότερα.

Το συγκεκριμένο σύστημα ,που συνοδεύεται από τέσσερα ηχεία και περιφερόμενα μικρόφωνα για τους μαθητές, κοστίζει 1.800$ ανά αίθουσα(τζάμπα πράμα...) και οι έρευνες δείχνουν ότι βελτιώνει τη μάθηση. Εννοείται πως όσοι εκπαιδευτικοί τα χρησιμοποιήσαν μέχρι στιγμής ενθουσιάστηκαν!

Μια δασκάλα λέει ότι το μικρόφωνο βοηθάει τα παιδιά να εστιάζουν και να συγκεντρώνονται στα λόγια του εκπαιδευτικού κι επιπλέον κάθε μαθητής ακούει το ίδιο καλά ανεξάρτητα από τη θέση που κάθεται.

Ένα ακόμα προτέρημα , σύμφωνα πάντα με τους εκπαιδευτικούς, είναι ότι με τα περιφερόμενα μικρόφωνα συμμετέχουν πιο συχνά τα ντροπαλά παιδιά και τα παιδιά με σιγανή φωνή.

Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα , αλλά εγώ όταν το πρωτοδιάβασα το βρήκα υπερβολικό. Αργότερα , βέβαια , θυμήθηκα πως την πρώτη χρονιά που δίδαξα η φωνή μου είχε κλείσει για μία εβδομάδα (άπειρος γαρ…) και αναθεώρησα. Επίσης , θυμήθηκα και τις δύο χρονιές που δίδαξα σε αίθουσες με ανύπαρκτη ηχομόνωση και οι μαθητές άκουγαν ταυτόχρονα με μένα και τους δασκάλους των διπλανών τάξεων (3 μαθήματα σε 1…) !!! Όλα αυτά με έκαναν να φτάσω στο συμπέρασμα πως οτιδήποτε έχει σχέση με τη φωνή και την ακοή-ακουστική είναι σημαντικό στο χώρο της εκπαίδευσης.

Σε τελική ανάλυση,η φωνή μας είναι ένα από τα «εργαλεία» της δουλειάς μας και πρέπει να την προστατεύουμε με κάθε τρόπο. Είτε με μικρόφωνο είτε με μαθήματα ορθοφωνίας είτε και με τα δύο οφείλουμε να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε σωστά τόσο για καλό δικό μας όσο και για το καλό των μαθητών μας.

Ολόκληρο το άρθρο θα το διαβάσετε στην εφημερίδα Washington Post.

14 σχόλια:

Artanis είπε...

Τί να κάνουν και τα μικρά, μικρά είναι, χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους, η προσοχή τους αποσπάται... Από 3 και 4 χρονών, σε μιά αίθουσα τα έχουμε...Πάντως υπάχει μεγάλη κόπωση στη φωνή, πόσο μάλλον όταν καπνίζεις κιόλας, όπως ο άντρας μου...
Καλημέρα Δάσκαλε...

Μαρια Νικολαου είπε...

Μμμμ εγω αν και δεν ειμαι δασκάλα, δεν το βρισκω υπερβολικο. Το βρισκω καλο .Ετσι λεω τουλαχιστον.
Η τιμή βεβαιως είναι υπερβολική
γιατι θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθούν μικροφωνα που κοστιζουν 15 ευρω το ενα και ηχεια το ιδιο .
Δεν νομιζω πως σε αιθουσες σχολικες το μικροφωνο πρεπει να ειναι ασυρματο και να κοστιζει τοσο πολυ.
Αλιμονο!
Καλημερα και καλη βδομαδα

Artanis είπε...

Σου έχω πρόσκληση και για 2 παιχνίδια, αυτό που παίζει τώρα, και ένα άλλο που θα ανεβάσω Τετάρτη...Πέρνα να ρίξεις μια ματιά, κι αν σ' αρέσει η ιδέα, be my guest, από το μπλογκ σου!!!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Γεια σου ,Artanis! Σίγουρα , τα μικρά δυσκολεύονται να προσέξουν και να συγκεντρωθούν , αλλά ένα μικρόφωνο ίσως κάνει τη διαφορά. Όχι ότι περιμένω θαύματα αλλά και μια δοκιμή δε θα έβλαπτε... Οσο για τη φωνή τα ξέρεις από τον άντρα σου. Όσο και να είσαι προσεκτικός πάντα υπάρχει η σχετική κόπωση. Ευτυχώς που δεν καπνίζω! Για τα παιχνίδια , δεν έχω αντίρρηση απλώς θέλω να τα κάνω όποτε χαλαρώσω λίγο.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Καλησπέρα , Μαρία! Χαίρομαι που δεν το βρίσκεις υπερβολικό! Η τιμή βέβαια είναι τσουχτερή , αλλά υποθέτω πως θα κάνουν καλή δουλειά. Πιστεύω πως το ασύρματο το χρειάζεται ο εκπαιδευτικός για να έχει ελεύθερα τα χέρια του και γενικότερα να έχει ελευθερία κινήσεων.

Γιάννης Μιχαηλίδης είπε...

Η ιδέα είναι πολύ καλή. Όσο για την τιμή αν γενικευτεί η χρήση, θα μειωθεί αισθητά.

marilia είπε...

Δουλεύω τέσσερα χρόνια και ΚΑΘΕ χρόνο, έστω για μια βδομάδα, η φωνή μου κλείνει. Μια χαρά το βρίσκω το μικροφωνάκι, όμως... δέκα μέρες που έκανε πρόβα η Γ' τάξη στη διπλανή αίθουσα για το θεατρικό της 25ης Μαρτίου... ΑΓΑΝΑΧΤΗΣΑ με τα μικρόφωνα και τα... καλαματιανά που ακούγονταν! Για να εφαρμοστεί τέτοιο πράγμα -που σιγά μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα- θα πρέπει πρώτα να ηχομονώσουν ΟΛΕΣ τις αίθουσες! Και δεν είμαστε για τέτοιες καινοτομίες τώρα! Εδώ... το πολύ πολύ να βαφτίσουμε το σχολείο κι ο κόσμος όλος!!!

Με εκτίμηση,
η κακιά της γειτονιάς.

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Οδυσσέα , είσαι να αναλάβουμε την εισαγωγή και την προώθηση τέτοιων μικροφώνων από τις Η.Π.Α.; :)

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

@marilia

Ε, όχι και κακιά! Μια χαρά τα λες! Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Η ηχομόνωση είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει κι έπειτα τα μικρόφωνα! Ευτυχώς , το σχολείο που είμαι τώρα έχει τέλεια ηχομόνωση. Ακόμα κι όταν ουρλιάζουμε όλοι μαζί δεν ακούγεται τίποτα στη διπλανή τάξη!

Γιάννης Μιχαηλίδης είπε...

Γιατί όχι, δυσλεξικέ δάσκαλε.

Xrysostomos είπε...

συνάδελφε δυσδάσκαλε, όλο αμερικάνικα μας δημοσιεύεις τελευταία...

σκοπεύεις μετάθεση στην Νέα Υόρκη?!?

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

@Οδυσσέας

ΟΚ! Μόλις βρω τις άκρες , ξεκινάμε!

@Χρυσόστομος

Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσω τη διεθνή μου καριέρα...!!! Τέτοιο "ταλέντο" που είμαι, γιατί να περιοριστώ στα στενά όρια της Ελλάδας;;;

Αννα είπε...

Θα συμφωνήσω και εγω με την Μαριλία...
Φοβομαστε να τραγουδησουμε να μην ενοχλησω το συνάδελφο δίπλα..εχω αλλαξει προγραμμα με βαση τι μαθημα εχουν τα αλλα παιδια..Εχουν μουσική;Ωραια θα κανουμε και εμεις ζωγραφική!!!
Και μενα κλεινει η φωνή κατα διαστηματα..Τωρα κανω αλλο κολπο..Τους μιλαω πολυ πολυ σιγά...Στην αρχη λιγοι περνουν χαμπαρι..Μετα αρχιζουν τα "δεν ακουμε κυρία"
Ετσι θα μιλαω , τους λεω βρειτε τροπο να με ακουτε...
Και σιγα σιγα σταματανε οι ψιθυροι και επικρατει σε ταξη απολυτη σιγη...
Αυτο κανω και εχει πιασει..

Οσο για τα μικρόφωνα, οκ καλα ειναι..
Αλλα εχουμε ακομα πιο σοβαρα θεματα να λυσουμε..
Ηρθε σχολειο μας συναδελφος απο Δανια και μας περιεγραψε σχολειο της...
Αχ τι εχουν αν δουν τα ματακια μου τον Ιουνιο που θα παω εγω...

Σε αφηνω τωρα γιατι ειμαι κρεβατακι με πυρετο....
Αμυγδαλες...
Δεν πηγα σχολειο σημερα..

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Περαστικά σου , Άννα!

Ωραίο το κόλπο με τη σιγανή φωνή ,αλλά δεν πιάνει πάντα. Γενικώς,πρέπει να εφευρισκουμε διαρκώς νέες τεχνικές για να τραβάμε την προσοχή των μαθητών.

Εννοείται πως θα ενημερώσεις γι' αυτά που θα δεις στη Δανία...