12/4/08

Χρωστικές ουσίες και IQ


Έρευνα του Πανεπιστημίου του Southampton (Αγγλία) έδειξε ότι κάποιες χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα μπορεί να έχουν πολύ βλαβερές συνέπειες στην υγεία των παιδιών.


Εκτός από τα προβλήματα συμπεριφοράς(υπερκινητικότητα , δυσκολίες συγκεντρωσης) που ενδέχεται να προκαλέσουν , οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι επηρεάζουν αρνητικά ακόμα και τον δείκτη ευφυίας!

Συγκεκριμένα , οι ερευνητές βρήκαν ότι το IQ μπορεί να είναι εως και 5 βαθμούς χαμηλότερο στα παιδιά που καταναλώνουν τροφές με αυτές τις χρωστικές ουσίες.

Επίσης , τόνισαν ότι οι επιπτώσεις των συγκεκριμένων ουσιών μπορούν να συγκριθούν με τις επιπτώσεις που έχει ο μόλυβδος στην υγεία των παιδιών!

Οι επικίνδυνες ουσίες είναι :

• Tartrazine (E102) : Κίτρινη χρωστική ουσία
• Quinoline yellow (E104) : Κίτρινη χρωστική ουσία
• Sunset yellow (E110) : Πορτοκαλοκίτρινη χρωστική που βρίσκεται συνήθως σε τσιχλόφουσκες και ζελεδάκια.
• Carmoisine (E122) : Κόκκινη χρωστική ουσία
• Ponceau 4R (E124) : Κόκκινη χρωστική ουσία
• Allura red (E129) : Κόκκινη χρωστική ουσία που τη συναντάμε συνήθως σε ζελεδάκια και γλειφιτζούρια.
• Sodium benzoate (E211) : Συντηρητικό που βρίσκεται σε αναψυκτικά και σιρόπια.


Κάποια από τα πιο γνωστά είδη που περιέχουν αυτές τις ουσίες είναι τα αναψυκτικά Lucozade,Fanta,Powerade,Pepsi Max και οι σοκολάτες Cadbury και M n' M's.


Όλο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στην αγγλική εφημερίδα Telegraph.

Για τις βλαβερές επιπτώσεις του μόλυβδου διαβάστε στο Medlook .

Περισσότερες πληροφορίες για τις προαναφερθείσες ουσίες κι έναν πλήρη κατάλογο προϊόντων μπορείτε να βρείτε στο actiononadditives.com


Καλό διάβασμα στις ετικέτες των προϊόντων και τα μάτια μας 14!!!

12 σχόλια:

dapnipako είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω και πολλά πράγματα για τα συντηρητικά. Στο Γυμνάσιο στα πλαίσια Οικιακής Οικονομίας είχαμε μάθει για αυτά και ότι τα περισσότερα είναι βλαβερά. Τώρα, σπουδάζοντας Φαρμακευτικήκαι ψάχνοντας γενικά διάφορα θέμαρα Βιολογίας, Χημείας, Διατροφολογίας και άλλα και κοιτώντας τι περιέχουν τα φάρμακα, τα καλλυντικά και τα τρόφιμα είπα να δώ τι από τα συστατικά όλων αυτών έχουν θετική επίδραση και ποια όχι στον οργανισμό μας. Ψάχνοντας για το Ε129 βρήκα αυτό το site: http://www.food-info.net/uk/e/e129.htm. Δεν ξέρω πόσο έγκυρο είναι, αλλά δίνει μία μέγιστη ποσότητα που επιτρέπεται να προσλάβουμε την ημέρα. Κρίνοντας και απο τοξικολογική πλευρά που κάνει λόγο για το ότι κάθε ουσία είναι τοξική και βλαβερή στον οργανισμό μας αν υπερβούμε τα όρια, τότε τα περισσότερα συντηριτικά είναι εν δυνάμει τοξικά για τα παιδιά αν υπερβούν τη ΣΗΠ, όπως εν δυνάμει τοξικό είναι και οι βιταμίνες, το αλάτι κ.α.

Μαρια Νικολαου είπε...

Εχω κατα καιρους καποια χαρτια που γραφουν τα επικίνδυνα και τα βρισκω και στο ιντερνετ.
Δυστυχως με αυτα εχουν γεμισει πια τα παντα και οχι μονο αυτα τα λιγα που ανεφερες.
Απ τη μια θελει πολυ προσοχη.
Απ την αλλη ειναι δυνατο να ελεγχουμε τα παντα?
Καλησπέρα

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

@dapnipako

"κάθε ουσία είναι τοξική και βλαβερή στον οργανισμό μας αν υπερβούμε τα όρια"

Δεν είμαι ειδικός σ' αυτά τα πράγματα , αλλά μάλλον έτσι θα είναι. Φαντάσου , λοιπόν , πόσο επικίνδυνες γίνονται αυτές οι ουσίες που βρίσκονται μέσα σε τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδια! Τα παιδιά από μόνα τους δυσκολεύονται να βάλουν όρια όταν κάτι τους αρέσει , αρα όλες οι τροφές πρέπει να είναι καθαρές από τέτοιες ουσίες. Στο αποκριάτικο πάρτι τoυ σχολείου ένας μαθητής μου είπε ότι είχε πιει 7 κουτάκια fanta!!! 'Ισως τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι υπερβολικά (αν και δεν έχω λόγους να τα αμφισβητήσω...) , αλλά δεν είναι κρίμα να ρισκάρουμε την υγεία των παιδιών για τις σοκολάτες και τα αναψυκτικά;

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Καλησπέρα , Μαρία!

Σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγχουμε εμείς τα πάντα , αλλά γι' αυτό δεν υπάρχουν κάποιες ειδικές υπηρεσίες;

Artanis είπε...

Καλησπέρα Δάσκαλε...Γι' αυτό κυνηγάω τις κόρες μου να μην φάνε και πιούνε σκουπίδια, αλλά αυτές όλα τα απαγορευμένα θέλουν...Άσε...

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Το απαγορευμένο είναι πάντα πιο γλυκό! Και γω μικρότερος έτρωγα πολλή σαβούρα αλλά τώρα την έχω περιορίσει αρκετά! Το καλύτερο θα ήταν οι κόρες σου να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε τέτοιου είδους τρόφιμα ή ακόμα καλύτερα να μην υπάρχουν καθόλου μέσα στο σπίτι. Δύσκολο πάντως να τα κόψουν εντελώς...

musicbug είπε...

Xodro:-( Mou gkremises ton kosmo:-) Oti anafereis mesa, Pepsi max, Fanta, Lucozade klp ta pinw, kai mallon prepei na kanw drastikes allages. Thanx gia tin enimerwsi, efage forward to post sou se filous!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Γεια σου , music bug! Η έρευνα αναφερόταν βασικά στα παιδιά , οπότε μην ανησυχείς ιδιαίτερα!(αν και όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας...) Το θέμα είναι αν τα κατανάλωνες όλα αυτά από μικρός. Καλού κακού κι εγώ θα τ' αποφεύγω από δω και μπρος. (μην τον "κάψω" και τελείως τον εγκέφαλο...)

Flora είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση...
Αχ... αυτές οι άτιμες οι χρωστικές. Παντού βρίσκονται!
Και τα παιδιά μου τρώνε αυτά τα χαζά ζελεδάκια που τους δίνει η γιαγιά τους.
θα πέσει απαγόρευση τώρα.
Πραγματικά ευχαριστώ...

Να είσαι καλά, δάσκαλε!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Γεια σου , Φλώρα!
Οι ευχαριστίες πρέπει να πάνε στους ερευνητες που ανακάλυψαν την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων ουσιών,όχι σε μένα. Αν καταφέρεις να βάλεις σωστούς κανόνες στη διατροφή των παιδιών σου , θα βγουν σίγουρα κερδισμένα!
Καλό σου βράδυ!

Artanis είπε...

Δάσκαλε καλησπέρα...Δεν ξέρεις πόσο καλό μας έκανες...Κάθησα με τα μικρά το ίδιο απόγευμα και διαβάσαμε τα τρόφιμα ένα προς ένα...Τα περισσότερα είναι ξένα και δεν κυκλοφορούν εδώ, αλλά υπάρχουν και άλλα που είναι ευρέως γνωστά...Το κατάλαβαν πάντως οτι δεν πρέπει να τρώμε σκουπίδια και άλλα βλαβερά, και πλέον θα προσέχουν περισσότερο...Καλό;
Στο χρωστάω λοιπόν, αυτό...
Τα λέμε...

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Artanis , χαίρομαι αν βοήθησε έστω και λίγο η ανάρτηση! Σήμερα είδα ότι είναι και οι Halls στα "απαγορευμένα".