3/1/09

Μήνυμα ελήφθη


Κι ενώ στην Ελλάδα όλοι συζητάμε για τις αρνητικές συνέπειες που ενδέχεται να έχουν τα κινητά τηλέφωνα στον ανθρώπινο εγκέφαλο , στις Η.Π.Α. κάποιοι σκέφτηκαν να τα αξιοποιήσουν και να τα εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία!

Συγκεκριμένα , τα κολέγια της Λουιζιάνα είναι τα πρώτα στις Η.Π.Α. που θα προσφέρουν μαθήματα μέσω κινητών από τον Ιανουάριο του 2009. Η «μόδα» αυτή ξεκίνησε από την Ιαπωνία και τα μαθήματα απευθύνονται κυρίως σε σπουδαστές ηλικίας 25-64 ετών που εργάζονται ή έχουν οικογένεια και δυσκολεύονται ν’ ακολουθήσουν ένα «κλασικό» πρόγραμμα σπουδών. Απαραίτητα για την παρακολούθηση των συγκεκριμένων μαθημάτων θεωρούνται εξελιγμένα κινητά τύπου iPhone και BlackBerry.

Μια νέα μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης; Σίγουρα!

Αν θα πετύχουν ή όχι τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών θα φανεί στο μέλλον. Προς το παρόν ,πάντως, ακούγεται πολύ δελεαστικό να μπορεί κάποιος να ελέγχει τις σπουδές του από την παλάμη του χεριού του!

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.


Καλή Χρονιά!!!

14 σχόλια:

Vasilis Simeonidis είπε...

Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και με τα κινητά και με κάθε επίτευγμα της τεχνολογίας. Πώς θα αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση. Όχι μόνο εξ αποστάσεως. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι.

Αυτό είναι το ζητούμενο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να σκεφτόμαστε Δυστυχώς εδώ με εγκυκλίους και φοβικά συναισθήματα προσπαθούμε να ... καταργήσουμε την πραγματικότητα.

Vasilis Simeonidis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μαρια Νικολαου είπε...

Πες με αναχρονιστική , πες με παλαιών αρχών (it s the same..) πες με οπως θες αλλα ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΕΙΜΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ
ΑΜΑΝ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Και μαλιστα ειμαι ανθρωπος τρελος με την τεχνολογια δεν λεω, αλλα οχι ρε παιδια έλεος πια με αυτο το πράγμα.
Που ειναι ο καλος παραδοσιακος τροπος?
Επειδη δηλαδη η νεολαια τα εχει ολα γραμμενα και δεν την ενδιαφερει τιποτα πρεπει να ψαχνουμε για εφευρέσεις τυπου τετοιου για να τους βαλουμε 'μυαλο"?
ΟΧΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΕΣ ΟΤΙ ΘΕΣ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ
ΟΥΦ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΙΑΣΑ ΠΑΛΙ...
Ας χαλαρώσω...

Ειχα καιρο να σε "δω" εδω και ειχα ανησυχησει μηπως κατι συνεβαινε
Να σαι καλα
Καλη χρονια ευχομαι και κυριως χρονια καλα και μονο καλα με την υγεια σε πρώτο ρολο που για μενα ειναι ιδιαιτερα σημαντικο.

marilia είπε...

Καλή, δημιουργική χρονιά, με υγεία και χαρά! :)

σνουποφιλιά

Ανώνυμος είπε...

θα με πεις παρανοϊκό, αν σου πω ότι μου φαίνεται ολίγον από μπούρδα? εκπαίδευση μέσω κινητού? και η διαδραστική επικοινωνία με τον καθηγητή πώς θα επιτευχθεί? και πώς θα μπορεί ο μαθητής να οργανώνει το χρόνο του για μάθηση, από τη στγιμή που δεν προλαβαίνει τίποτα λόγω δουλειάς ή υποχρεώσεων? Καλή χρονιά να έχεις, Δάσκαλε!

Ανώνυμος είπε...

Ήδη στη βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί άρθρα για την αξιοποίηση του κινητού (πχ. η γλώσσα των SMS).
Τέτοιες δράσεις έχουν ουσία αφού εκμεταλλεύονται δημιουργικά και ουσιαστικά τις δυνατότητες ενός υπολογιστή που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε κάθε τσέπη.

Πάντως το τοπίο με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις δεν έχει ξεκαθαρίσει επίσημα ούτε προς τη μια ούτε προς την άλλη κατεύθυνση και μάλλον δύσκολα θα ξεκαθαρίσει μεσοπρόθεσμα, όταν ο κύκλος εργασιών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι τεράστιος και το πολιτικό και οικονομικό στοιχείο έχει πρωτεύοντα ρόλο και οι έμμεσες παρεμβάσεις των εταιρειών στις εκάστοτε έρευνες είναι συνήθεις. Σαφώς και στοιχεία αποκρύπτονται σαφώς και όλο και περισσότεροι μιλού ότι μάλλον υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα όχι στη λογική των θεωριών συνωμοσίας.

Όσο για το αν στην ΕΛλάδα σκεφτόμαστε ή όχι τις επιπτώσεις... αν όντως συνέβαινε δε θα το έβρισκα καθόλου οπισθοδρομικό.

Αν υπήρχε σοβαρός προβληματισμός που θα κατέληγε στη δημιουργική χρήση (ανεξαρτήτως κόστους υγείας) επίσης δε θα με χαλούσε (αφού η πλειοψηφία ξημεροβραδιάζεται μιλώντας γιατί όχι και εκπαίδευση;).
Το πρόβλημα είναι ότι δε σκεφτόμαστε γενικώς, οπότε... ακολουθούμε όποιο ρεύμα βλέπουμε να κυλά.

Έχω σταματήσει πια να ανάγω τις καινοτομίες που βλέπω δεξιά κι αριστερά στο δικό μας εκπ/κό κόσμο. Δεν έχει νόημα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, καλώς τον! :)
Απορία φτωχής και ταπεινής δασκαλίτσας: Σε περιπτωση γενίκευσης της μεθόδου διδασκαλίας μέσω κινητού οι επόμενες γενιές τι θα ρωτούν , όταν συναντιούνται (αν υπάρχουν συμμαθητές) μετά από χρόνια;
-Εσύ ποιο μοντέλο είχες στην Γ' τάξη;
-Το nokia -teach 13!
-πφ...ξεπερασμένο!Γι αυτό δεν έμαθες ακόμη Γεωγραφία της Ελλάδας.
-Ναι, αλλά έβαζε εύκολα κριτήρια αξιολόγησης!
....................
Μαμάκα μου, εφιάλτης.Καλή χρονιά , δάσκαλε!Μας έλειψαν τα κείμενά σου.

musicbug είπε...

Tragiko einai vasika, telika oles oi mal... ksekinane i apo tin Ameriki i tin Iaponia, twra pou symmetexoun kai oi dyo, gam.... ta:-) Sorry kiolas gia tis ekfraseis, ntropi mou:-) Se 10 xronia apo twra (mporei kai ligotero), tha doume tis epiptwseis twn kinitwn stous anthrwpous.

Ανώνυμος είπε...

i agree your idea ! very nice blog

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Γεια σου , as eon! Καλώς ήρθες στο blog μου! Έχεις δίκιο! Το θέμα είναι να εντάξουμε τις νέες τεχνολογίες στην εκπ/ση με δημιουργικό τρόπο και προς όφελος μαθητών κι εκπ/κών. Το θετικό στις Η.Π.Α. είναι ότι οι ανθρωποι πειραματίζονται. Ακόμα κι αν η όλη προσπάθεια καταλήξει σε αποτυχία , τουλάχιστον έχουν προσπαθήσει. Εδώ νομίζω δεν υπάρχει ούτε η νοοτροπία , ούτε η διαθεση , ούτε η οικονομική στήριξη για τέτοιους πειραματισμούς...

Μαρία,χαλάρωσε! :) Είναι μια προσπάθεια που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και σίγουρα δεν απευθύνεται σε παιδιά κι εφήβους αλλά σε μεγαλύτερους και πιο ωριμους σπουδαστές. Ο παραδοσιακόετρόπος δε νομίζω ότι μπορεί να εκλείψει... Απλώς , οι ανθρωποι -όπως ξανάγραψα- πειραματίζονται και καλά κάνουν! Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βγει από ενα πείραμα!!!
Καλή Χρονιά να 'χεις με αγάπη κι υγεία!!!

Μαριλία, καλή χρονιά με επιτυχίες σε όλους τους τομείς!!!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Μπούρδα;;;; χαχαχαχα!!! Μπορείς να το πεις κι έτσι!!! :) Πάντως τα προβλήματα που αναφέρεις , είναι τα προβλήματα που συναντουν όσοι ακολουθούν εξ αποστάσεως σπουδές (βλέπε Ανοικτό Πανεπιστήμιο).

Ανώνυμε, ακριβώς! Πολλά κινητά είναι πλέον σαν ηλ. υπολογιστές τσέπης και αρα έχουν πολλές δυνατότητες. Γιατι να μη γίνει μια προσπάθεια αξιοποίησης τους; Έχεις δικιο όταν λες ότι η Ελλάδα απλώς ακολουθεί(και όχι πάντα)τα ρευματα που ερχονται από το εξωτερικό. Πολλές φορές, μάλιστα , με καθυστέρηση ετών...

Καλώς την! Πέμπτη εποχή ,λες τελικά να φταίνε τα κινητά που δε θα μάθουν Γεωγραφία Ελλάδας οι μελλοντικοί μαθητές;;; :) Και τώρα,δηλαδή,που δεν τα ΄χουμε ποιος φταίει;;; :)

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Bugάκο , θα σου βάλω πιπεράκι στα δακτυλάκια!!! :) Αστειεύομαι...
Οι επιπτώσεις των κινητών ειναι ένα σοβαρό θέμα κι εμεις ειμαστε τα ανυποψίαστα(;) πειραματόζωα ενός παγκόσμιου πειράματος! Θα δειξει...

wholesale jewelry , thanx!

The Gasbird Familly είπε...

Επειδή όλα αυτά τα τεχνολογικά, εξ αποστάσεως κλπ.κλπ.κλπ." δείχνουν "πολύ αυτιστικά κι εμείς έχουμε overdose,δε θα πάρουμε!Όχι άλλο κάρβουνο!!!

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Οπως επιθυμείτε... Δε χαλάμε χατίρια!!! :)